Unikt konstgrässystem på Tele2 Arena

Unikt konstgrässystem på Tele2 Arena

Spentab har erhållit det prestigefyllda uppdraget att leverera konstgräset till Tele2 Arena i Stockholm. Arenan byggs på uppdrag av SGA Fastigheter som ägs av Stockholms Stad. Totalentreprenör för hela projektet är Peab och efter månader av diskussioner stod det klart – Spentab vinner uppdraget att leverera sportunderlaget till nya Tele2 Arena.

Det som till slut fällde avgörandet var den unika tekniska lösning som Spentab presenterade. En av de tuffaste utmaningarna för en evenemangsarena är att snabbt kunna ställa om från ett evenemang till ett annat. Då både Hammarby och Djurgården planerar att spela sina fotbollsmatcher på Tele2 Arena bestämdes i ett tidigt skede att spelunderlaget skulle vara konstgräs. – Ett underlag av naturgräs är betydligt ömtåligare och då detta i stort sett är en inomhusarena skulle riktigt gräs få svårt att växa, påpekar Stefan Otterström, VD på Spentab.

Då konstgräs utgörs av en matta skulle man i princip kunna rulla av denna i samband med andra evenemang. Den tekniska lösning Spentab presenterade för Tele2 Arena innebär dock konstgräsmattan kan ligga kvar. Detta ger i sin tur en stor tidsbesparing vilket i slutändan innebär att man kan åta sig fler evenemang under året, förklarar Stefan Otterström. – Men vår tekniska lösning kan konstgräsmattan även ligga kvar då man spolar is på arenagolvet. Denna lösning är unik och finns mig veterligen inte på någon annan evenemangsarena av detta slag, säger Stefan. Spentab representerar den konstgrästillverkaren Desso Sports Systems i Sverige som av FIFA utnämnts till ”FIFA Preferred Producer”. Detta låg även till grund för beslutet om att välja Spentab och Desso som leverantör för projektet.