Historia

rasunda

Historia

Spentab bildades år 1986 och drevs innan dess om en avdelning inom byggföretaget Nya asfalt AB. Bolaget slogs år 1980 samman med en rad andra bolag och då bildade bolaget JCC (numera NCC). Denna ”nischade” verksamhet med att utföra olika typer av sportbeläggningar runt om i landet, passade mindre väl in i den nya strategin för koncernen. I samband med detta erbjöds Curth Otterström som då var avdelningschef för denna verksamhet att köpa loss denna del ur koncernen, varpå Spentab bildades.

Det finns en del händelser genom åren som vi med lite stolthet blickar tillbaka på:

Vi var med och tog fram ett ”specialgrus” inför Davis Cup finalen mot USA i tennis år 1984. Idén var att ta fram ett långsamt spelunderlag som skulle gynna de Svenska tennisspelarna. Sverige vann över USA övertygande med 4-1 i matcher, en bragd som gått till historien inom Svensk tennis.

I början av 90-talet började vi att blanda in finkorningt gummi i dåtidens konstgräsplaner för att göra planerna mjukare och mer behagliga att spela på. Idén vidareutvecklades av en konstgräsproducent i USA och detta lade grunden till dagens konstgrässystem av ”3:e generationen” som revolutionerat konstgräs som spelunderlag inom fotbollen.

Spentab lanserade under 90-talet beläggningen ”spårad asfalt”, en innovativ lösning för läggning av rörsystem för konstfrusna isbanor. Denna produkt vidareutvecklades senare till en liknande beläggning av gummi sk ”spårad gummipad” som även kunde kombineras med konstgräs.